Remedii

Leacuri Vechi-Rezolvari Pentru Multe Boli

Medicina a gasit rezolvari pentru multe boli mari. Dar nu si pentru bolile mici, suferinte sezoniere, provocate de anotimpuri. Guturaiul, raceala, durerile de gat si de piept, bronsita si tusea sunt mult mai simplu de vindecat cu un ceai sau cu o prisnita aplicata corect, decat cu un pumn de medicamente.

Chiar daca oamenii de stiinta stramba din nas cand e vorba de leacuri stravechi, ele sunt reluate si revazute cu „furie”, in toate tarile mapamondului. Si nu e vorba de a crede in miracole. Interesul pentru traditie este o stare de spirit a lumii contemporane. Chiar daca virtutile anumitor leacuri babesti nu pot fi demonstrate academic, atata vreme cat ele fac bine, cat provin din natura si nu dintr-o fabrica de „elixiruri” chimice, oamenii le prefera.

i le prefera, spre lauda lor, si o gramada de medici care au inteles ca medicina viitorului nu se poate desparti de traditie. In China, pacientul are dreptul sa-si aleaga terapia pe care o prefera. Este ceea ce facem si noi prin leacurile de fata, invitandu-va sa alegeti ce credeti ca v-ar fi de folos.

Crize de astm

In caz de urgenta: doua cesti
de cafea sau doua tablete de ciocolata

Afara e umezeala si ceata, sunteti astmatici si v-ati uitat inhalatorul acasa. Simtiti cum se apropie o criza de astm. Intrati rapid intr-un bar sau o cofetarie si cereti doua cafele tari. Ultimele studii realizate in Canada arata ca administrarea de cofeina slabeste obstructia bronhiilor si usureaza respiratia. Atentie: nu este vorba despre un substitut de medicamente, ci doar de un ajutor de ocazie. Cofeina este un stimulent puternic al sistemului nervos si cardiovascular, cu efecte secundare periculoase: tahicardie, anxietate, convulsii, palpitatii. Nu abuzati! Si ciocolata poate fi folosita in caz de urgenta. Contine magneziu, un antidepresor cunoscut.

Masaj cu usturoi

•Zdrobiti doi catei de usturoi in 500 ml de untdelemn. Aplicati aceasta mixtura pe talpa picioarelor si pe coloana ve

• La fel de eficient este si un catel de usturoi macerat, vreme de opt zile, intr-un pahar de alcool de 90 de grade. La nevoie, puneti cateva picaturi din acest amestec pe o bucatica de zahar.

• Pentru a calma o criza de astm, impregnati cu amestecul de usturoi si alcool o compresa inmuiata inainte in apa fierbinte. Aplicati-o pe piept. Caldura e indispensabila pentru eficienta acestui tratament.

Infuzie de cimbru

Virtutile antiseptice ale cimbrului sunt recunoscute din Antichitate. Crizele de astm fiind declansate adesea de o infectie, cimbrul se dovedeste si in cazul acesta util. Beti 2-3 infuzii pe zi, preparate din 1 lingurita de planta oparita cu 1 cana de apa.

Bronsita

Boala a iernii, bronsita este o afectiune respiratorie legata de obicei de o raceala. Se disting doua tipuri mari de bronsite: acute si cronice. Prima se caracterizeaza printr-o tuse seaca, acompaniata sau nu de febra. Bronsita cronica (dureaza cam trei luni pe an si tine trei ani la rand…) este extrem de frecventa si foarte grava. Simptomele ei sunt o tuse cu expectoratie, care necesita supraveghere medicala.

Inhalatii cu picaturi de eucalipt

Eucaliptul este o planta antiseptica si decongestionanta a cailor respiratorii. El poate fi administrat sub forma de ceaiuri, pastile de supt, produse pentru baie, sirop, picaturi pentru inhalatii. Ultimele sunt deosebit de eficiente in bronsite. Dar atentie: zece mililitri de ulei esential de eucalipt pot duce la deces. In schimb, 0,1 – 0,2 ml/zi (2-3 picaturi) puse in apa fierbinte, pentru inhalatie, nu reprezinta nici o toxicitate. In farmacii exista si alifii cu eucalipt. Alifiile pot fi aplicate pe spate sau pe piept, dar niciodata pe fata sau pe mucoase. (Persoanele bolnave de afectiuni hepatice si copiii mai mici de un an nu trebuie sa apeleze la eucalipt.)

Lapte cu usturoi

La tara, si astazi bronsita se trateaza cu supe bogate in usturoi. O alta versiune a acestui remediu: puneti doi catei de usturoi intr-o cana de lapte rece. Lasati-i sa fiarba 20 de minute, apoi beti lichidul cat mai cald. Reteta poate fi preparata si cu ceapa. Trei cepe se fierb in 500 ml de apa, se strecoara si lichidul se amesteca cu miere.

Inhalatie cu lamaie

Puneti la fiert 750 ml de apa. Stingeti focul. Adaugati 5 picaturi de ulei esential de lamaie. Aplecati-va capul peste vas, acoperiti-va cu un prosop si inspirati. Se repeta de trei ori pe zi.

Frictionari si comprese pe piept

…Cu untdelemn de masline cald, amestecat cu lamaie, usturoi sau ulei aromat de lavanda sau eucalipt.

Cataplasme cu otet de mere

Inmuiati o compresa in apa fierbinte, stropiti-o cu otet de mere si aplicati-o pe piept, acoperita de o folie de plastic. Prin compozitia sa, otetul degaja caile respiratorii superioare – nas, gat, sinusuri, si inferioare: bronhiile si plamanii.

Dureri de gat

Mesagere nedorite ale racelii sau gripei, durerile de gat pot anunta si o infectie virala sau bacteriana, o angina sau o laringita. Cert este ca fac mari probleme la inghitit si e bine sa scapam de ele rapid.

Cataplasme cu musetel

Puneti o lingura de musetel intr-o cana cu apa clocotita si lasati sa se infuzeze cinci minute. Varsati lichidul pe o compresa, stoarceti-o putin, apoi aplicati-o direct pe gat. Acoperiti-o cu o bucata de plastic. Cand se raceste, operatia trebuie repetata. La fel de bune sunt compresele fierbinti cu ulei de masline si apa de colonie din lavanda.

Gargara cu salvie

Planta cunoscuta din Antichitate, salvia da un ulei esential cu proprietati antiinflamatoare si antibacteriene foarte eficiente in caz de inflamatie a gatului si gurii. Doua-trei picaturi de ulei de salvie puse in 100 ml de apa calda sunt mult mai active decat infuzia de salvie, preparata dintr-o lingurita de planta, infuzata cu o jumatate de litru de apa fiarta. Se fac 2-3 gargare pe zi, vreme de 2-3 zile.

Gargara cu miere si suc de lamaie

Diluati in apa fierbinte un praf de sare, sucul unei lamai si o lingurita de miere. Faceti gargara de trei ori pe zi.

Gargara cu apa sarata

Un remediu simplu si cat se poate de eficace: amestecati 1 lingurita de sare de masa cu 500 ml de apa calduta si faceti gargara din ora in ora.

Cataplasme cu sare grunjoasa si suc de lamaie

Luati un pumn de sare grunjoasa, stropiti-o cu suc de lamaie fierbinte, intindeti sarea umeda pe un tifon si aplicati-l pe gat, vreme de o ora. Inveliti bandajul cu un fular.

Gargara cu otet de mere

Antiseptic si bactericid, otetul de mere este inainte de toate un fortifiant excelent, ideal pentru a spori rezistenta organismului impotriva neplacerilor iernii. E firesc, deci, sa usureze si durerile de gat. Amestecati o lingura de otet de mere cu o lingurita de miere. Diluati-le cu ceai de musetel si faceti gargara.

Bolile toamnei

Retete de vindecare cu alimente – Racelile

Simptomele clasice: guturaiul si tusea, insotite adeseori de dureri de cap si de gat, de o stare generala proasta, de dureri ale membrelor si frisoane.
Autorii: rino-virusurile ce se fixeaza in special pe mucoasa nazala, iritand-o. Imbolnavirea este favorizata de un sistem imunitar slabit din cauza frigului sau a stresului excesiv.

Alimente iuti

Desfunda nasul mai bine decat medicamentele, pentru ca lichefiaza secretiile de pe caile respiratorii. Cele mai eficiente remedii: o bucatica de ardei iute (mestecata in gura) sau 10-20 picaturi de Tobasco intr-un pahar cu apa. Si bineinteles… usturoi – dar proaspat si crud.

Usturoi: „penicilina ruseasca”

Rusii – in special – cred orbeste in puterea vindecatoare a usturoiului in caz de raceala. Si pe buna dreptate, caci efectul lui antibacterian a fost confirmat intre timp si de oamenii de stiinta. Iata o reteta: curatati de coaja 5 catei de usturoi, zdrobiti-i si amestecati-i cu 5 lingurite de zahar. Turnati deasupra putina apa si puneti-i pe foc pana dau in clocot. Lasati-i sa stea 5 minute si apoi strecurati zeama. Se ia cate o lingurita de zeama de-a lungul zilei.

Ceapa

„Leacul atoatevindecator” are si el efect antibacterian si antiviral si este extrem de eficient – sub toate formele – in caz de raceala. Iata doua retete:

• Se taie o ceapa mare felii si se pune peste noapte pe o farfurie, langa pat. Prin inhalarea mirosului de ceapa, raceala „erupe” si se vindeca mai repede.

• Taiati marunt 1-2 cepe si turnati peste ele apa clocotita. Lasati-le putin sa se infuzeze si beti apoi ceaiul fierbinte de ceapa, indulcit cu putina miere.

Cataplasme cu cartofi

Sunt foarte eficiente atunci cand va doare gatul. Fierbeti 2 cartofi mari pana ce se inmoaie, zdrobiti-i pana ce obtineti un piure, impachetati-i fierbinti in jurul gatului. Deasupra mai puneti un prosop de in (uscat) si apoi un sal de lana. Nu le scoateti decat atunci cand cartofii s-au racit.

Otet de mere

Pentru desfundatul nasului este bine sa incalziti otet de mere (o ceasca) si sa inhalati aburul. Alternativ, puteti lua de trei ori pe zi cate o lingurita de otet de mere diluat in 1/2 pahar de apa.

Bautura cu mustar

In caz de raguseala sau voce suprasolicitata, va recomandam o bautura cu mustar, miere si suc de lamaie: amestecati cate o lingura de mustar, de miere si de suc de lamaie si beti „medicamentul” astfel obtinut seara, inainte de culcare.

Lamaie

Zeama de lamaie desfunda si ea nasul. Trageti pe nas o lingurita de zeama de lamaie proaspat stoarsa. Lasati sa actioneze putin, dupa care suflati-va nasul cu putere.

Propolis

Mestecati, indelung, o bucatica de propolis solid. Alternativ, lingeti de pe o lingura de lemn miere amestecata cu lamaie.

Reteta bunicii

Sunteti racit? Mancati supa fierbinte de pasare. Si-a gasit consacrarea de curand, cand s-a descoperit ca in carnea de pasare exista cisteina, un aminoacid. Aceasta este foarte asemanatoare cu Acetilcisteina, un medicament prescris de medici pentru combaterea bronsitei si afectiunilor respiratorii.

Amigdalita

Este o afectiune provocata de bacterii, in special de streptococi, si apare, frecvent, odata cu raceala. Se manifesta prin inflamarea amigdalelor, roseata in gat si dureri ce radiaza de multe ori pana la urechi si dinti. Alte simptome: febra, frisoane si dureri ale membrelor.

Miere

Inghititi incet cate-o lingurita de miere de cateva ori de-a lungul unei zile sau faceti gargara cu o lingurita de miere si putin otet diluate intr-un pahar cu apa calda.

Otet de mere

O compresa cu otet de mere potoleste durerile de gat: inmuiati un stergar de bucatarie intr-un sfert de litru de otet de mere, stoarceti-l bine si infasurati-l in jurul gatului. Puneti deasupra un fular de lana si stati asa 30 de minute.

Zeama de lamaie

Cand va doare-n gat, luati in gura cate putina zeama de lamaie (de mai multe ori pe zi). Tineti-o cateva minute, apoi inghititi-o incet.

Cataplasma cu ceapa

Taiati marunt 1-2 cepe si caliti-le in ulei de floarea-soarelui pana ce s-au inmuiat bine. Infasurati ceapa fierbinte (asa uleioasa) intr-un prosop, lasati-o sa se raceasca putin si aplicati cataplasma pe gat. Bagati-va imediat in pat si tineti-o pana dimineata.

Seminte de ridiche

Semintele de ridiche contin uleiuri eterice bogate in sulf si actioneaza ca un antibiotic natural. Fierbeti o lingurita de seminte si o lingura de miere intr-o jumatate de ceasca de otet. Adaugati apa, pana ce taria otetului devine suportabila, si faceti gargara.

Iute si sarat

Vindecatorii mexicani trateaza amigdalita cu ardei iute sarat, mestecat bine si inghitit incet. In faza acuta a bolii puteti sa sugeti in loc de bomboane cate-un catel de usturoi crud.
Alimente recomandate: usturoi, ceapa, ghimbir, salvie si miere. Au efect antibacterian si antiviral.

Inflamarea cavitatilor nazale

Simptomele: guturai puternic, dureri de cap, dureri de urechi si febra. Este o boala provocata fie de raceala, fie de o gripa nevindecata complet. In aparitia ei, un rol important il are starea psihica. Grijile, emotiile, frica pot duce la inflamarea cavitatilor nazale.

Ceai cu mirodenii

Preparati o infuzie din: 1 lingurita de cuisoare, 1 lingurita de anason, 1 lingurita de lemn dulce si 1/2 lingurita de ghimbir (toate pisate), peste care turnati 1/4 l de apa fierbinte. Lasati sa stea 5 minute si beti cate o ceasca de cateva ori pe parcursul zilei.

Cataplasma cu hrean si branza de vaci

Branza de vaci proaspata si hreanul au efect curativ, antiinflamator. Intindeti pe un stergar de in branza de vaci amestecata cu 1 lingura de hrean proaspat ras (un strat gros de un deget) si aplicati cataplasma 10-15 minute pe frunte sau pe zona sinusului maxilar.

Fagure de miere

Mestecati o bucatica de fagure (cca 2 cm) timp de 15-20 de minute, dupa care o scuipati. Repetati de 6 ori pe zi, la intervale de o ora. Tratamentul se efectueaza o saptamana. Apoi, luati zilnic cate-o lingurita de miere dupa mesele principale. Lasati-o sa se topeasca in gura, inainte de-a o inghiti.
Alimente recomandate:
– broccoli, miere, iaurt, morcovi, usturoi, dovleac, nuci, portocale, ardei gras, spanac – stimuleaza sistemul imunitar;
– ananas, mere, peste gras, ghimbir, ceapa – sunt antiinflamatoare. Evitati laptele!

Durerile de urechi

Apar, in general, din cauza curentului si a vantului rece, dar pot fi provocate si de otita.

Usturoi

Taiati un catel de usturoi in lamele fine, luati-le cu o bucata de vata (ca un dop) si introduceti vata in urechea bolnava. Culcati-va pe pat si acoperiti urechea cu un sal gros de lana. Alternativ, puteti sa va picurati in ureche ulei de usturoi, pe care-l preparati dupa cum urmeaza: zdrobiti 3 catei de usturoi si amestecati-i cu 3 linguri de ulei de masline. Puneti amestecul astfel obtinut intr-o sticla si lasati-o sa stea o saptamana la temperatura camerei. Pe urma strecurati uleiul printr-o sita deasa.

Cataplasma cu ceapa

Ceapa, bogata in uleiuri eterice, este un „leac atoatevindecator”, care calmeaza si durerile de urechi. Tocati marunt o ceapa, puneti-o intr-o batista si legati batista ca un saculet. Culcati-va pe-o parte si tineti saculetul cu ceapa pe urechea bolnava.

Reteta bunicii

Pentru alinarea durerilor de urechi, bunicile noastre foloseau zeama de praz, amestecata cu otet sau cu lapte, pe care o picurau apoi in ureche.
Alimente recomandate: ardei iute, cuisoare, ghimbir, usturoi si ceapa – toate au un efect calmant.

Compresele aplicate pe gat, reci sau calde, eventual cu adaosuri de branza de vaci sau mustar, se recomanda in caz de inflamatii ale gatului si faringelui. Se reinnoiesc dupa minimum o jumatate de ora, maximum doua. Se pot lasa peste noapte.

Retete fulger contra bolilor toamnei

Bronsita.

Lapte cu usturoi: puneti doi catei de usturoi intr-o cana de lapte rece. Puneti la fiert vreme de 10 minute. Beti mixtura cat mai fierbinte.

Ceapa fiarta: puneti la fiert trei cepe in 500 ml apa. Strecurati lichidul, indulciti-l cu miere, si beti cat mai cald cu putinta.

Inhalatie cu lamaie: puneti la fiert 750 ml de apa. Stingeti focul. Adaugati 5 picaturi de ulei aromat de lamaie. Aplecati-va capul deasupra aburilor si inhalati. Repetati procedeul de 3 ori pe zi.

Frictiuni si comprese pe piept: se fac cu untdelemn fierbinte (sa nu provoace arsuri) in care se adauga ulei aromat de eucalipt, usturoi, lamaie, lavanda sau salvie.

Cataplasme cu otet de mere: inmuiati bucati de tifon in otet de mere fierbinte si aplicati-le pe piept. Compus din apa si acid acetic, otetul de mere contine saruri minerale, oligoelemente, pectina si betacaroten, reputate pentru modul in care elibereaza caile respiratorii superioare – nas, gat, sinusuri, si pe cele inferioare: bronhii si plamani.

Gripa

Sucuri vitaminizate: beti mult suc de morcovi si sfecla, combinate cu suc de lamaie sau grepfrut.

Usturoi fiert in lapte: inainte de fiecare masa principala, luati doi catei de usturoi, zdrobiti-i si puneti-i la fiert intr-o ceasca de lapte. Beti lichidul cat mai fierbinte.

Sirop cu miere si gin: iata o reteta folosita in satele canadiene. Luati 250 ml de gin, 125 g miere lichida, 2 lingurite de rasina de brad. Puneti toate ingredientele intr-un borcan si amestecati, pana ce se omogenizeaza. Se iau 2 lingurite pe zi (nu mai mult).

Alcool fierbinte: consumat fierbinte, cu moderatie, si asociat cu diverse ingrediente, poate avea efecte benefice contra gripei. Preparati seara, inainte de a va culca, un amestec de rom si portocala stoarsa, ambele puse intr-o cana de apa foarte fierbinte. Un amestec de rom si cuisoare aromate (ele nu trebuie inghitite) diluate intr-o cana de apa fierbinte sau ceai, are efect antiinfectios, antalgic si antiinflamator.

Ceai de cimbru: o infuzie fierbinte de cimbru amestecata cu miere este un antiseptic redutabil.

Cum scapam de raceala si gripa

Se spune ca o gripa netratata dureaza o saptamana, in timp ce una tratata dureaza sapte zile. Aceasta afirmatie nu este intru totul adevarata, pentru ca daca stim ce leacuri sa folosim, in ce cantitati si cat de des, chiar si cea mai „fioroasa” epidemie poate fi invinsa. Iata in continuare ghidul celor mai puternice remedii naturale contra gripei.

Fitoterapie

Maghiranul – se administreaza sub forma de infuzie: la o cana de apa clocotita se pun intre o lingurita si jumatate si patru lingurite de pulbere de maghiran; se lasa vasul acoperit 15-20 de minute, dupa care se strecoara. Indulcit cu miere, ceaiul se bea intotdeauna fierbinte. La 10-15 minute vom transpira, eliminand din abundenta toxine, in timp ce sinusurile si caile respiratorii superioare se vor descongestiona. In faza de coctiune, inainte de declansarea bolii, se bea cate o cana de ceai la 20-40 de minute, timp de cateva ore. In cazul cand gripa s-a declansat, ceaiul se va bea numai in afara perioadelor de febra, cu aceeasi frecventa, timp de o zi.

Atentie: in magazinele noastre nu veti gasi maghiranul prezentat ca planta medicinala, ci sub forma de condiment, in raioanele alimentare. Uneori poarta denumirea comerciala de majoran.

Busuiocul – administrat tot sub forma de ceai fierbinte cu miere, revitalizeaza rapid organismul si ne invioreaza, ajutandu-ne de asemenea sa stopam procesul gripal in orice faza a sa, dar mai ales in faza de debut. Se bea foarte cald, inghitind lent si lasandu-l sa alunece pe gat, abtinandu-ne sa mancam in timpul tratamentului. O doza de soc consta in 6-7 cani cu infuzie de busuioc indulcit cu miere, baute la intervale de 15-30 de minute una de alta. Ceaiul se prepara prin punerea a 1-2 tulpini florifere de busuioc la o cana de apa clocotita si lasarea la infuzat timp de 15 minute; daca apare febra, se adauga si 1-2 lingurite de menta la o cana de ceai.

Homeopatie

Oscillococcinum – este un remediu produs de laboratoarele franceze Boiron, prezentat sub forma de granule ambalate in mici flacoane, granule care inglobeaza in cantitati infinitezimale un extract vegetal. Acest medicament incredibil de eficient – declara cei care l-au folosit, si numarul lor este mare – poate fi administrat cu succes atat atunci cand suntem sanatosi, pentru a preveni imbolnavirea, cat si in timpul fazei de coctiune ori chiar dupa declansarea starii gripale. Administrarea se face conform prospectului inclus in fiecare cutie. Este bine sa stiti ca si atunci cand profilaxia gripei a dat gres se mai poate opri procesul de evolutie al bolii, luand o noua serie de 3 doze de Oscillococcinum.

Vaccinul antigripal Plantextrakt – nu este, asa cum s-ar putea crede, o solutie injectabila, ci este vorba tot de un remediu homeopatic. Granulele acestui vaccin, care se administreaza oral, contin in cantitati infinitezimale virusuri de la Institutul „Cantacuzino”, preluati din cele mai recente tulpini. Administrarea se face numai in scop profilactic, in modul indicat de farmacist.

Leacuri Din Batrani

Hreanul – sinusurile congestionate si nasul infundat se vindeca fara gres daca punem pe frunte 2-3 linguri de hrean ras, invelit intr-o basma rosie. Hreanul se tine 5-30 de minute pe frunte si la radacina nasului. Cei cu o piele foarte sensibila vor tine mai putin cataplasma, altfel pot aparea inflamatii serioase. In tratamentul gripei si al guturaiului, desfundarea nasului este foarte importanta, deoarece daca respiram normal, pe nas, sunt evitate complicatiile bronsice si pulmonare. Ca si tratament rapid al sinuzitei, acest leac nu are echivalent, o cura de 5 zile in care facem aceasta aplicatie de 1-2 ori pe zi eliminand rapid aceasta afectiune.

Ceapa – tusea si bronsitele sunt vindecate cu decoct de ceapa. Se iau doua cepe intregi, cu tot cu coaja, de marime medie, se spala si se pun la fiert in 1 si 1/2 cana de apa, timp de un sfert de ora. Se bea decoctul cald, indulcit sau nu, pe stomacul gol si fara alte adaosuri. Ceaiul are un gust nu tocmai placut, insa actioneaza foarte rapid si se zice ca nu exista leac mai bun contra tusei si durerilor de gat si de piept.

Bai

Imediat ce simtiti primele semne ale racelii, recurgeti la traditionala si eficienta terapie a bailor. Cu ajutorul lor, debutul unei infectii poate sa fie stopat.

Baie de picioare cu temperatura progresiva – bagati-va picioarele intr-un lighean cu circa 1,5 litri de apa calda (35 grade C), adaugand progresiv apa fierbinte, pana cand atingeti temperatura finala de 40 grade C. Durata baii este de 10-15 minute. Picioarele se sterg si se incalta sosete groase. Baia progresiva poate fi facuta zilnic.

Bai complete cu ace de pin (sau esenta) – temperatura din baie sa fie de 18-21 grade C, iar temperatura apei din cada de 35-38 grade C. Durata baii sa nu depaseasca 20 de minute. Se adauga 150 g de ace de pin oparite intr-un saculet pe baie de aburi sau 10 picaturi de ulei de pin (se gaseste la Plafar). Dupa baie, obligatoriu, urmeaza odihna la caldura in pat, vreme de o ora. (Nu faceti niciodata baie cu stomacul plin. Evitati baile calde daca suferiti de varice, iritatii si infectii ale pielii, tulburari de ritm cardiac.)

Medicina naturista

Sfaturi pentru infruntat iarna. Anotimpul rece are riscurile sale: virusurile ce ne aduc tusea si guturaiul pandesc in autobuze, in metrou, in birouri, magazine, scoli, gradinite, ba si la usa medicului de familie. In zilele friguroase si umede, infectiile virale se raspandesc ca focul in frunzisul u…

Sfaturi pentru infruntat iarna

Anotimpul rece are riscurile sale: virusurile ce ne aduc tusea si guturaiul pandesc in autobuze, in metrou, in birouri, magazine, scoli, gradinite, ba si la usa medicului de familie. In zilele friguroase si umede, infectiile virale se raspandesc ca focul in frunzisul uscat. Pentru milioane de oameni, ele fac parte obligatoriu din neplacerile iernii. Cateodata, ni se intampla ca pana in primavara sa racim de trei-patru ori. Aceasta rezistenta scazuta la infectii se explica, in general, prin slabirea capacitatii de autoaparare a organismului. Pentru a opune germenilor patogeni un sistem imunitar realmente capabil de lupta, este necesar sa-l antrenam din timp.Paza buna trece primejdia rea

Multa miscare in aer liber, o hrana echilibrata si bogata in vitamine, cat mai putin stres, suficiente ore de recreere si somn, nelasand la o parte nici buna dispozitie – toate acestea impreuna pot sustine o imunitate viguroasa. Cu alte cuvinte, un mod de viata sanatos si rational ne protejeaza impotriva bolii. Faptul ca afara bate vantul, ploua sau ninge nu e un motiv sa ne inchidem in casa. Dimpotriva, plimbarile pe vreme rea sunt binevenite ca antrenament al potentialului nostru imunitar. Atentie insa la imbracaminte: ea trebuie sa ne fereasca de frig si umezeala. Dusurile alternative calde si reci, ca si sauna reprezinta mijloace utile de calire, cu o influenta benefica asupra rezistentei la imbolnavire.
In schimb, consumul masiv de alcool, fumul de tigara si aerul uscat din camerele incalzite cu calorifere produc efecte negative. Ultimele doua suprasolicita caile respiratorii si le irita mucoasele ce au tocmai rolul de a respinge cele dintai atacul lansat de virusuri si bacterii. De aceea, este important sa ne ingrijim de intretinerea unui climat corespunzator in incaperi. De exemplu, putem spori umiditatea aerului asezand pe radiatoare prosoape inmuiate in apa si apoi stoarse.V-a „prins”? Apelati mai intai la plante

Daca totusi simtim ca „ne-a prins”, nu e cazul sa apelam pe data la arsenalul medicamentelor chimice pentru o raceala oarecare. Resursele vindecatoare ale naturii ne ofera o multitudine de posibilitati de a-i invinge pe inamicii aducatori de tuse si guturai. Astazi, oamenii invata sa regandeasca modalitatile de abordare a problemelor sanatatii lor, convingandu-se tot mai mult de folosul reintoarcerii la vechile leacuri ale bunicii si la preparatele obtinute 100% din plante.
La cele dintai semne de raceala, cum ar fi stranuturile dese si usturimile in gat, putem apela la cateva remedii sigure: – Extract de echinaceea, o planta cu actiune imunostimulatoare deosebita, comercializata in Romania sub numele de Imunogrip („Plantextract” Cluj). – Gargara cu infuzie de salvie si propolis lichid, contra durerilor de gat. – Multe ceaiuri fierbinti (soc, busuioc, cimbrisor, rozmarin) in care se stoarce lamaie sau grapefruit. – Mestecarea de propolis solid (1-2 g). – Miere propolizata.– Daca tusiti Unele extracte de plante sunt in mod deosebit indicate pentru combaterea tusei. Cimbrul are o actiune calmanta, antispastica si bactericida, totodata favorizand si expectoratia. Patlagina fluidizeaza secretiile si amelioreaza spasmele obositoare de tuse. Combinatia de cimbru cu patlagina relaxeaza contractiile cailor respiratorii.– Daca aveti guturai Cel mai bun remediu impotriva guturaiului il constituie terapia cu uleiuri eterice pentru inhalatii. Pe piept si pe spate se poate aplica prin masaj un balsam preparat dintr-un amestec de uleiuri de menta (10 picaturi), cimbru (10 picaturi) + 1/2 pahar de ulei de masline sau floarea-soarelui. Uleiul de menta areefect bactericid si expectorant. O actiune similara o are si uleiul de cimbru. De asemenea, uleiurile de molid si de pin stimuleaza expectoratia, avand totodata un rol dezinfectant. Uleiurile eterice continute in balsamuri sunt absorbite prin piele, iar cele administrate sub forma inhalatiilor patrund direct in caile respiratorii. Spre deosebire de medicamentele chimice, ele nu agreseaza mucoasele.– Daca aveti febra In cazul cand a aparut febra, ea poate fi redusa prin aplicarea de comprese pe piept si pe coapse. Bune rezultate in combaterea febrei se obtin si prin activarea transpiratiei, sustinuta, de pilda, prin consumarea unei cantitati mai mari de infuzii de plante. La aceasta metoda pot recurge insa numai persoanele care au circulatia sangvina echilibrata si tensiunea normala.
O recomandare cu valabilitate generala in gripe si raceli: repausul la pat este esential pentru o insanatosire rapida. Una sau doua zile de repaus la pat in faza de inceput a bolii previn deseori prelungirea nedorita a infectiei virale, cu toate manifestarile ei dezagreabile.Gilda Fildan

Intariti-va sistemul imunitar

Nu intotdeauna veti reusi sa ocoliti infectiile virale. In schimb, va puteti consolida intr-o masura apreciabila potentialul de autoaparare al organismului dvs. In acest scop, va oferim mai jos zece sugestii utile.– Acordati atentie hranei bogate in vitamine Mai ales in sezonul rece, hrana dvs. zilnica trebuie sa contina multa vitamina C. Dar si painea din faina integrala, ca si produsele lactate sunt un sprijin pretios pentru sistemul imunitar.– Beti in permanenta suficiente lichide Consumul de lichide va protejeaza mucoasele, le impiedica sa se usuce si le face rezistente la infectii.– Nu incalziti excesiv locuinta Desigur ca nimeni nu vrea sa sufere de frig iarna, insa pe de alta parte nu este recomandabil sa exagerati cu incalzirea, deoarece aerul cald si uscat din incaperi va face vulnerabili la agresiunea virusurilor.– Iesiti mai des in aer liber Miscarea impulsioneaza resursele dvs. de autoaparare. In acelasi timp, va trebui sa evitati, totusi, suprasolicitarea, fiindca si ea, la randul ei, va poate slabi sistemul imunitar. Deci nu faceti jogging pana la epuizare.– Luati masuri de calire Foarte utile sunt sedintele regulate de sauna, incheiate cu o „turnare rece”. Sau adunati-va tot curajul si faceti in fiecare dimineata dusuri alternative, care au acelasi efect. Incepeti cu un dus cat mai fierbinte cu durata de trei minute, urmat de unul rece de numai 20 de secunde. Procedura se face de trei ori consecutiv.– Dormiti pe saturate Faceti acest lucru ori de cate ori simtiti nevoia. Este o necesitate stringenta a corpului dvs. si trebuie sa i-o respectati, daca doriti ca el sa lucreze ca o masinarie bine unsa. Doar in somn sistemul imunitar are posibilitatea de a se regenera efectiv, intrucat atunci alte functii ale organismului se reduc la minimum.– Nu fumati prea mult Fireste, e mai usor sa dai sfaturi decat sa le pui in practica, dar in acest caz, cu un efort de vointa, va puteti proteja impotriva unei bronsite cronice si altor afectiuni ale bronhiilor.– Evitati substantele alergene Un test alergologic va va lamuri pe deplin. Iar in momentul cand veti sti cu certitudine ce substante va provoaca reactii alergice, nu va ramane decat sa le evitati, scutindu-va astfel de accesele de tuse.– Stati departe de aglomeratii Daca s-a anuntat o epidemie de gripa, e preferabil sa va abtineti pe cat posibil de la saluturile cu strangeri de mana si cu sarutari pe obraji. Si, in primul rand, ocoliti aglomeratiile.- Impiedicati agravarea simptomelor Ati observat primele semne de raceala, cum sunt stranuturile si usturimile in gat? In aceasta faza va pot fi de folos preparatele imunostimulatoare cu extract de echinaceea. Daca ati inceput deja sa tusiti, apelati la picaturile cu extract de cimbru.
Din sipetul bunicii

  • Solutia de sare de bucatarie, trasa pe nari, fluidizeaza si elimina secretiile nazale, degajand respiratia.
  • Siropurile cu extracte de patlagina si anason calmeaza spasmele de tuse. Se iau de preferinta seara, pentru preintampinarea acceselor de tuse peste noapte. In schimb, remediile cu actiune expectoranta, de exemplu, cimbrul, trebuie administrate in cursul zilei.
  • Inhalatiile cu uleiuri eterice, ca menta sau cimbrul, stimuleaza expectoratia, ajutandu-ne sa respiram mai liber. Pe langa inhalatiile cu cateva picaturi de ulei puse in vasul cu apa clocotita, mai exista si varianta de administrare sub forma unguentelor aplicate pe piept si pe spate printr-un masaj bland.
  • Infuziile preparate din flori de tei ori flori de soc activeaza transpiratia, ajutand la expulzarea pe aceasta cale a microorganismelor patogene din corpul nostru. Contra durerilor de gat se recomanda ceaiul de salvie baut cat mai fierbinte, cu inghitituri mici.
  • Compresele sunt un leac minunat impotriva durerilor de gat. Compresele simple sau impachetarile cu felii de lamaie puse de jur-imprejurul gatului atenueaza simtitor simptomele. Ele se acopera cu un fular gros si se lasa sa actioneze o ora. Preferabil mai multe ore sau in tot cursul noptii.
    In infectii virale si raceli este important sa ne odihnim cat mai mult si, in primul rand, sa renuntam la orice activitati fizice obositoare. Vom bea cantitati mari de lichide si ne vom intretine umiditatea normala a mucoaselor, sugand bomboane cu uleiuri eterice. Daca in intervalul unei saptamani simptomele nu se atenueaza vizibil sau febra devine alarmanta, va fi necesar sa consultam un medic.

Forma maxima

Tincturi si uleiuri de plante– Sezonul de recoltare a plantelor medicinale a inceput. Majoritatea florilor au ajuns la maturitate si pot fi culese pentru uscare sau transformarea lor in felurite produse de sanatate. Saptamana aceasta, revista noastra va prezinta retetarul de tincturi si uleiuri de plante, care nu trebuie sa lipseasca din casele dvs. daca vreti sa fiti sanatosi. Fie ca le culegeti, fie ca le cumparati de la piata, prepararea lor este simpla, iar eficienta lor – maxima –
Tincturile

Sunt extracte de plante, care se obtin din combinarea lor cu produse alcoolice de cel putin 60%: alcool rafinat alimentar diluat cu apa, rachiu de fructe sau de secara, vodca. Este strict interzisa atat folosirea alcoolului etilic, cat si a spirtului medicinal. Preparatele se pun la soare sau in locuri calde, se scutura zilnic, se lasa vreme de 2-3 saptamani. Cand sunt gata, se strecoara prin doua bucati de tifon, se preseaza bine, pentru ca sucul sa iasa din plantele macerate, se pastreaza in sticle de culoare inchisa, infundate bine cu dop de pluta. Doza obisnuita: 5-10 picaturi, luate ca atare sau diluate in ceai ori apa fierbinte. Extern, tincturile se folosesc pentru ungerea locurilor bolnave ori sub forma de cataplasme.

Tinctura de cimbrisor
(Thymus serpyllum)

Mod de preparare: florile de cimbru (salbatic sau de gradina), culese pe soarele amiezii de vara, se toaca marunt si se pun intr-o sticla, umpland-o pana la gat (fara sa fie presate). Deasupra se toarna rachiu de fructe (prune, pere, mere etc.) de 38-40%, care trebuie sa acopere complet florile. Se leaga la gura si se pune la soare vreme de doua saptamani. Se scutura in mod regulat. Cand e gata, se strecoara si se pune in sticle de culoare inchisa.
Bolile pe care le vindeca: incetinirea cresterii la copii (se ung picioarele cu tinctura de cimbru), scleroza in placi (ungerea sirei spinarii cu tinctura de cimbru), tulburari menstruale, infectii ale traiectului urinar, boli de nervi, nevroze faciale, reumatism, dureri de ovare, boli ale cailor respiratorii, boli de plamani (pleurezii, enfizem).
Posologie: intern – 20-30 picaturi de tinctura de cimbru se iau o data pe zi, diluate cu apa.

Tinctura de coada-soricelului
(Achillea millefolium)

Mod de preparare: florile culese pe soare se toaca marunt, se pun intr-o sticla si se acopera cu rachiu de 38-40%. Se lasa la soare vreme de 14 zile, scuturandu-se din cand in cand. Se strecoara, se pune in sticle bine infundate, de culoare inchisa.
Bolile pe care le vindeca: menstre neregulate, menopauza, cancer genital, inflamatii ale testicolelor, leucoree, lipsa menstrelor, migrene, expectoratii cu sange, hemoroizi, dureri de stomac, arsuri.
Posologie: intern – 30-40 picaturi de tinctura se dilueaza cu ceai sau apa. Se iau dimineata si seara, inainte de mese.

Tinctura de coada-calului
(Equisetum arvense)

Mod de preparare: doua maini de coada-calului proaspata, taiata foarte marunt, se pun intr-o sticla si se acopera cu rachiu curat de secara. Se lasa la soare 14 zile, scuturand sticla regulat. Se strecoara, se pune la pastrat in recipiente de culoare inchisa.
Ce boli vindeca: bolile de rinichi si de vezica (inclusiv pietrele), acumulari de apa in tesuturi, rani deschise, ulceratii, hemoroizi, picioare transpirate.
Posologie: intern – ca adaos in ceaiuri, 40-50 picaturi de 2-3 ori pe zi; extern – ca dezinfectant aplicat pe afectiunile pielii si pe picioarele transpirate.

</b><b>Tinctura de galbenele
(Calendula officinalis)

Mod de preparare: doi pumni de flori se pun intr-un litru de rachiu si se lasa 14 zile la soare. Se strecoara lichidul si se pune in sticle de culoare inchisa.
Ce boli vindeca: rani, sangerari, rupturi si intinderi musculare, tumori cancerigene, scurgeri vaginale.
Posologie: extern – comprese cu tinctura de galbenele, indoita cu apa fiarta si racita (in afectiunile pielii), 20-30 de picaturi adaugate in ceaiul pentru spalaturile vaginale.
Tinctura de traista-ciobanului
(Capsella bursa-pastoris)

Mod de preparare: planta intreaga – tulpina, frunze si flori – se toaca marunt si se baga intr-o sticla de un litru (pana la gat), acoperindu-se cu rachiu de secara sau de fructe (38-40%). Sticla se pune apoi la soare, vreme de doua saptamani, agitandu-se permanent. Se strecoara si se trage in sticle de culoare inchisa.
Ce boli vindeca: imbolnaviri ale muschilor, lenevirea sfincterului si a muschilor care inchid traiectul urinar si vaginul, cadere de intestine.
Posologie: intern – 40 picaturi de tinctura, luate de trei ori pe zi, in ceai de cretisoara (o lingurita de planta, oparita cu un sfert de litru de apa in clocot, se infuzeaza scurt, se strecoara); extern – masarea zonelor dureroase.

</b><b>Tinctura de valeriana
(Valeriana officinalis)

Mod de preparare: radacina uscata se zdrobeste marunt in piua sau se macina cu rasnita electrica de cafea, dupa care se pune intr-un borcan pana se umple pe trei sferturi, iar restul se completeaza cu rachiu. Se lasa trei saptamani la macerat, dupa care se strecoara. Se tine in sticlute mici, inchise la culoare.
Ce boli vindeca: insomnia (da un somn profund, fara a da insa si senzatia de somnolenta matinala pe care o dau somniferele de sinteza), palpitatiile cardiace, hipertensiunea, starile de nervozitate, tulburarile de menopauza.
Posologie: se iau 20-40 de picaturi in jumatate de pahar de apa, seara, inainte de culcare.

Tinctura de spanz
(Heleborus purpurascens)

Mod de preparare: radacina proaspata se taie marunt si se pune intr-un borcan pana se umple pe jumatate, dupa care se completeaza cu alcool de 60¡ pana la umplerea completa. Se lasa la macerat trei saptamani, dupa care se se filtreaza si se trage in sticlute mici, inchise la culoare.
Ce boli vindeca: reumatism, reumatism degenerativ, dureri musculare, rani greu vindecabile, tumori exteriorizate.
Posologie: extern – se fac frictiuni pe zonele durerose; in cazul ranilor si al tumorilor exteriorizate, se fac pensulari pe locurile afectate.
Atentie: tinctura de spanz este foarte toxica, motiv pentru care se depoziteaza in locuri sigure, departe de copii, cu o eticheta de avertizare. Se foloseste numai extern.

Tinctura de sunatoare
(Hypericum perforatum)

Mod de preparare: doi pumni de flori culese pe soare se pun intr-o sticla, dupa care se acopera cu rachiu. Se lasa trei saptamani la soare. Se strecoara si se pune in sticle de culoare inchisa.
Ce boli vindeca: boli de nervi, inflamatii ale nervilor, nevroze, insomnii, slabiciuni provocate de nervi, hepatita, inflamatii ale colecistului (colecistita).
Posologie: intern – se iau o data pe zi 10-15 picaturi de tinctura, intr-o lingura de apa; extern – tinctura se unge pe locurile dureroase.

</b><b>Tinctura de urzica
(Urtica dioica)

Mod de preparare: frunzele plantei, proaspat culese, se spala bine cu apa, se taie marunt, se pun intr-o sticla. Se toarna deasupra rachiu de secara curat (38-40%), astfel ca planta sa fie acoperita. Se lasa la loc cald, vreme de 14 zile.
Ce boli vindeca: caderea parului, eczeme, ulceratii, bataturi dureroase, micoze, pete pe piele, sciatica, inflamatii ale nervilor.
Posologie: se ung repetat locurile bolnave cu tinctura de urzici.
Uleiurile

Prepararea: In mare parte, uleiurile de plante se prepara in modul urmator: se pun doi pumni de flori sau plante intregi taiate marunt intr-o sticla, umpland-o pana la gat (fara a le indesa), iar deasupra se toarna ulei de masline, de porumb sau dovleac, presate la rece (preparare industriala), astfel ca untdelemnul sa depaseasca cu doua degete plantele. Se pun sticlele vreme de 14 zile afara, la soare, sau in apropierea sobei de gatit.

</b><b>Uleiul de sunatoare
(Hypericum perforatum)

Mod de preparare: florile de sunatoare culese pe soare se pun intr-o sticla si se acopera cu untdelemn. Bine inchise, sticlele se pun la soare sau in bucatarie, langa soba de gatit. Dupa catva timp, untdelemnul se coloreaza in rosu. La doua saptamani implinite, se filtreaza lichidul printr-un tifon, se preseaza bine plantele, ca sa-si lase esenta, se pune uleiul de sunatoare in sticle de culoare inchisa.
Bolile pe care le vindeca: uleiul de sunatoare nu trebuie sa lipseasca din nici o casa. Se prepara usor si e valabil doi ani. Se foloseste cu mult succes in urmatoarele cazuri: rani deschise (plagi), luxatii recente, inflamatii ale glandelor si ganglionilor, obraz iritat, dureri de spate si sale, sciatica, reumatism, spondiloza, arsuri de soare, dureri de burta la copii (se unge pantecul cu ulei), orice afectiuni ale pielii.
Mod de intrebuintare: se maseaza locul dureros cu ulei, pana ce patrunde adanc in piele.

Uleiul de musetel
(Matricaria chamomilla)

Mod de preparare: se culeg florile de musetel pe soare. Se pun intr-o sticla mai mica, se acopera cu untdelemn de masline presat la rece. Bine astupata, sticla se pune la soare, vreme de 14 zile. Se strecoara, se pastreaza la frigider.
Bolile pe care le vindeca: inca din Antichitate, uleiul de musetel se folosea pentru vindecarea nevralgiilor si a mancarimilor pielii, a reactiilor alergice, a durerilor de urechi, a hemoroizilor, a scrantelilor, pentru ingrijirea tenului.
Mod de intrebuintare: se ung locurile cu probleme si se maseaza incetisor. Contra durerilor de urechi, se pun cu pipeta picaturi de ulei incalzit, in conductul auditiv.

Uleiul de cimbru
(Thymus serpyllum)

Mod de preparare: inflorescentele plantei se culeg la pranz, pe soare puternic, se pun in sticle, se acopera cu untdelemn. Se lasa 14 zile la soare sau la loc cald.
Bolile pe care le vindeca: lovituri, scleroze multiple, paralizia membrelor, imbolnaviri ale muschilor, reumatism.
Mod de intrebuintare: se maseaza locurile bolnave cu ulei de cimbru.

Sanatate

Leacuri De La CititoriTratament pentru bolile genitale Va transmit o reteta putin costisitoare, de vindecare a infectiilor vaginale, mult folosita pe vremuri: un tampon de vata imbibat cu iaurt natural (de la tarani si care sa nu fie pasteurizat) se introduce in vagin, seara la culcare. Datorita con…

Leacuri De La Cititori</b><b>Tratament pentru bolile genitale</b> Va transmit o reteta putin costisitoare, de vindecare a infectiilor vaginale, mult folosita pe vremuri: un tampon de vata imbibat cu iaurt natural (de la tarani si care sa nu fie pasteurizat) se introduce in vagin, seara la culcare. Datorita continutului sau in monocarpina, iaurtul vindeca Trichomonas vaginalis. Tratamentul este sigur si dureaza sase zile. Nicolae Petre – Str. Arinului nr. 1, bl. 46, sc. D, et. 1, ap. 67, Ploiesti, cod 2000

<b>Reteta pentru vindecarea ulcerului gastric si duodenal, precum si a gastritelor</b> Compozitie: 60 ml apa (doua linguri de supa), o lingura de malai cernut foarte fin, o lingura de miere de albine nefalsificata. Se pune apa la fiert intr-un ibric, se pune faina de malai si se freaca la foc mic circa un minut. Se ia de pe foc, se adauga mierea de albine si se amesteca pana ce se obtine o pasta perfect omogena. Se consuma calduta, dimineata, pe stomacul gol. Efectul tratamentului se simte dupa consumarea a circa 400 g miere de albine. In timpul tratamentului, nu se consuma bauturi alcoolice. Nicolae Filiomn – Str. Muresului nr. 34, Alba-Iulia, tel. 058/81.00.49

Leac contra durerilor de gat  Se fierbe o lingurita de seminte de ridichi si o lingura de miere intr-o jumatate de ceasca de otet. Adaugati apa pana ce taria otetului devine suportabila si faceti gargara de mai multe ori pe zi. Semintele de ridichi contin uleiuri eterice, bogate in sulf, si actioneaza ca un antibiotic natural. <b>Cum se previne gripa</b>Dieta cu mere Faceti o cura de mere crude, de doua-trei zile pe saptamana, in care mancati 0,500-1 kilogram de mere rase cu coaja cu tot. In tot timpul dietei speciale, nu mancati nimic altceva.Sirop de ceapa Se curata cinci cepe mari, se taie felii subtiri si se pun intr-un castron, cu opt linguri de miere. Se lasa o zi si o noapte, amestecand cat se poate de des. Se lasa un sirop care se strecoara, se pune intr-o sticla cu dop si se tine la frigider. Doza: cate o lingurita, de trei-patru ori pe zi. Andriesei Elena – Str. Ana Ipatescu, bl. Turn nr. 7, ap. 36, Suceava

<b>Propolisul in afectiunile respiratorii<b></b> Am suferit multa vreme cu caile respiratorii, trecand din raceala-n raceala, cu probleme de sufocare si pierdere a vocii. Din fericire, un apicultor mi-a recomandat un mod de folosire a propolisului, care m-a salvat: se cumpara de la piata un bastonas de propolis solid, din care se ia o farama cat o gamalie de chibrit, care se lipeste in adancitura dintre masele, seara, la culcare. Propolisul se dizolva lent, este preluat de saliva si astfel se face ungerea intregii zone afectate. Am recomandat procedeul multor persoane care mi-au multumit, altele nu l-au suportat din cauza mirosului de rasina si a faptului ca irita putin mucoasa cavitatii bucale (dar tot el o si vindeca). Dar persoanele care au intr-adevar probleme de sanatate, nu tin seama de aceste mici neplaceri. Enache Elena – Str. Mircea Malaeru nr. 16, Braila

Leacuri de la cititori. Vindecarea T.B.C.-ului cu caverna. 12 oua, cu coaja cu tot, se tin timp de 12 ore in suc natural de lamaie (trebuie sa le acopere), apoi se bat bine, se amesteca cu 1 kg de hrean curatat de coaja si dat pe razatoare, 1 litru de tuica naturala tare (palinca de prune), 1 kg de mi…

Leacuri de la cititori

Vindecarea T.B.C.-ului cu caverna
12 oua, cu coaja cu tot, se tin timp de 12 ore in suc natural de lamaie (trebuie sa le acopere), apoi se bat bine, se amesteca cu 1 kg de hrean curatat de coaja si dat pe razatoare, 1 litru de tuica naturala tare (palinca de prune), 1 kg de miere. Daca avem, adaugam si putin sirop din muguri de brad. Amestecul se tine la macerat intr-un borcan, vreme de noua zile, dupa care se ia zilnic cate un paharel, dupa mesele principale.

Reteta contra tusei rebele
Tusea rebela, cauzata de raceli, se vindeca sigur in doua-trei zile daca se bea, in loc de apa, ceai din stiuleti de porumb. Se spala un stiulete cu boabe cu tot (de preferinta cu cocean rosu), indiferent de soi, indiferent de anotimp. Se pune la fiert intr-un litru de apa. Cand lichidul incepe sa se coloreze, se strecoara si se bea. Cine vrea, poate sa lase o parte din lichid in oala si sa fiarba porumbul mai departe, pana se inmoaie boabele, care se pot consuma ca atare, cu sare sau zahar. Ceaiul se bea caldut.

Sirop contra durerilor de gat
Se prepara astfel: 6 linguri de zahar caramelizat (ars in craticioara) se sting cu o cana de apa. Se fierbe timp de 10 minute, impreuna cu o ceapa mica (necuratata de coaja), o nuca in coaja (spalata si sparta), o lingurita de seminte de chimen si 3 frunzulite de dafin. Dupa cele 10 minute se ia de pe foc, se tine vasul acoperit pana la racirea lichidului, care se strecoara, se baga intr-o sticla si se tine la rece. Se iau o data pe zi 5 lingurite, intre mese, pana cand siropul se termina. La terminarea lui a disparut si boala.
Pecican Florica – Str. M. Scaevola, Bl. S4-1, Sc. A, Et. 2, Ap. 9, Arad

Leac pentru vindecarea tumorilor cerebrale
In urma numeroaselor cereri de ajutor, venite din partea unor oameni cu tumori cerebrale, m-am hotarat sa va recomand un leac babesc, cu rezultate spectaculoase. El a fost folosit de o cunostinta apropiata, care s-a vindecat. Internat in spital cu tumoare la creier, bolnavul, avocat de profesie, a fost externat, dandu-i-se putin de trait. Familia s-a pregatit de inmormantare, facandu-i chiar si sicriul. O batrana (Dumnezeu sa-i dea sanatate) i-a recomandat sa incerce un tratament cu spanz (nu stiu denumirea stiintifica, dar cineva mi-a confirmat ca exista in dictionarele cu plante medicinale). Astazi, avocatul respectiv isi desfasoara activitatea in mod normal, in cadrul baroului din Iasi. Iata reteta: Se fierb 2 litri de apa, timp de o jumatate de ora. Din apa fiarta se masoara 1 1/4 litri, in care se pun 7 lingurite pline (cu varf) cu spanz pisat si se mai fierb 5 minute. Se lasa la racit, apoi se strecoara prin tifon. Sticla se tine la frigider. In prima zi, se ia cate o lingurita dimineata, la pranz si seara, dupa mese. A doua zi, se iau cate 2 lingurite dimineata, la pranz si seara, dupa mese; a treia zi se iau cate trei lingurite etc. Doza zilnica se mareste cu o lingurita pe zi, pana se ajunge la 20 lingurite dimineata, 20 la pranz si 20 seara. Se face o pauza de 10 zile, dupa care se repeta tratamentul. Daca nu ajunge cantitatea preparata initial, sa mai face o portie.
O anonima din Iasi
Fiindca sunt prea implicata in cazul de vindecare, nu pot sa-mi dezvalui identitatea.

Programul de toamnaTrei campioni in lupta cu raceala si gripa:. Ardeiul Iute, Hreanul si Ceapa. Toamna da semne ca se apropie de sfarsit. Mai rupem o fila din calendar. Superba agonie a copacilor, incarcata de aur si de rugina, e pe sfarsite, aleile parcurilor si potecile din paduri sunt troienite de…

Programul de toamnaTrei campioni in lupta cu raceala si gripa:
Ardeiul Iute, Hreanul si Ceapa

Toamna da semne ca se apropie de sfarsit. Mai rupem o fila din calendar. Superba agonie a copacilor, incarcata de aur si de rugina, e pe sfarsite, aleile parcurilor si potecile din paduri sunt troienite de frunze. Degeaba lumineaza soarele acest spectacol de gala, caci ziua e tot mai mica, iar diminetile sunt tot mai reci. Din punctul de vedere al sanatatii, aceasta perioada de trecere spre iarna este o incercare serioasa, pe care trebuie sa stim sa o depasim. Sfarsitul lui octombrie si inceputul lui noiembrie reprezinta perioada de varf a guturaiului si racelilor de tot felul, deoarece organismul este inca in curs de adaptare la sezonul rece, alimentatia incepe sa fie saracita, starea de buna dispozitie (care este cel mai bun medicament) este in scadere, iar zilele insorite, urmate de cele friguroase, creeaza socuri, in urma carora sistemul imunitar devine foarte vulnerabil. Din fericire, in afara de stropii de tina si guturai, toamna ne aduce si nenumarate remedii, pentru a lupta eficient cu frigul si cu consecintele sale de tot felul, dintre care raceala este, fara indoiala, pe primul loc.
Utilizand farmacia naturii, este foarte posibil sa nu mai fie nevoie sa apelam la pilulele costisitoare si care adesea nu au nici un efect, punandu-ne la adapost organismul de capriciile vremii si mentinandu-ne mereu in forma maxima. Iata in continuare cateva comori de sanatate, scoase la lumina de prin camarile toamnei.Ardeiul Iute

Cu conditia sa poata fi suportat, ardeiul iute este un prieten de nadejde in timpul perioadelor friguroase. El pune circulatia in miscare, incalzeste corpul, distruge rapid germenii infectiosi din zona gatului, desfunda nasul si usureaza respiratia, doar prin simpla lui ingerare. In medicina populara, el este foarte folosit in tratamentul tuturor formelor de raceala, prin raceala intelegandu-se o gama larga de afectiuni, de la guturai si bronsita, pana la durerile de sale (lombosciatica) produse de statul in frig sau curent. Iata cateva retete foarte eficiente cu ardei iute, care, se spune, „iau boala cu mana”:
– Dureri de gat – Doua linguri de apa clocotita se pun peste un varf de cutit de seminte de ardei iute, se lasa 20 de minute, apoi se amesteca cu miere lichida (3 linguri). Se consuma cu inghitituri mici, lasand sa alunece bine pe gat. Efectele sunt imediate.
– Gripa – Atunci cand boala are ca focar de iradiere gatul, procesul imbolnavirii poate fi stopat daca se beau doua-trei cani de ceai fierbinte de maghiran (Majorana hortensis) sau rozmarin (Rosmarinus Officinalis) (se vand in magazine, la raionul de condimente), in care s-a pus un varf de cutit de seminte de ardei iute.
– Guturai – Ciorbele, supele si sosurile cu ardei iute desfunda imediat nasul, intensifica circulatia in zona capului si cresc temperatura corpului. In cazul in care din cauza guturaiului simtiti ca nu mai aveti miros, inspirati in dreptul unei despicaturi facuta cu cutitul intr-un ardei iute.
– Sensibilitate la frig – Frigurosilor, mai ales in timpul iernii, le este foarte utila introducerea in alimentatie a ardeiului iute. Acesta nu numai ca intensifica circulatia si creste temperatura corpului, dar are si efecte stimulente asupra sistemului nervos, marind capacitatea de efort, creand o stare de vioiciune si buna-dispozitie. Doza? – jumatate de ardei iute pe zi.
– Tuse – O lingurita de plamadeala in rachiu de ardei iute pusa intr-un pahar de apa si bauta cu inghitituri mici opreste pe loc un acces de tuse, anesteziind pur si simplu terminatiile nervoase de la nivelul gatului. Acest preparat are in plus si un efect antiinfectios foarte energic la nivelul gatului. Plamadeala se face simplu: peste 20-30 de ardei iuti bine maruntiti cu cutitul se toarna o jumatate de litru de rachiu; se lasa sa stea intr-un borcan bine inchis, vreme de o saptamana, dupa care se filtreaza si se trage intr-o sticla, care va fi bine infundata si tinuta la intuneric.
– Durerile musculare care apar la frig trec imediat daca se maseaza foarte usor locul afectat cu o solutie formata din cinci linguri de ardei maruntit, jumatate de pahar de otet si jumatate de pahar de spirt, care au stat sapte zile la macerat. Acest preparat este foarte bun pentru masaj (o data sau de doua ori pe zi) si pentru cei care au extremitatile reci.
– Raceala la sale (lombosciatica) – Iata o reteta straveche: se iau 9 ardei iuti rosii si doua linguri de seminte de ciumafaie. Se piseaza impreuna in piua, apoi se pun intr-un ulcior, se adauga jumatate de litru de rachiu si se lasa 9 zile incheiate, dupa care se strecoara. Se face masaj in fiecare seara, dupa asfintitul soarelui, si in fiecare dimineata, inainte de rasarit.Hreanul

Leac popular stravechi la romani, hreanul este un medicament natural deosebit de eficient in gripe si in raceli. Ceva mai bland decat ardeiul iute, este foarte bun si in tratamentul bolilor cronice. De aceea, cei care au sinuzita, bronsita ori rinita cronica pot apela la ajutorul lui din timp, pentru a avea o toamna si o iarna lipsite de probleme.
– Sinuzita, rinita acuta si cronica (nasul infundat) – Se vindeca toate fara gres, folosind o reteta babeasca. Se pun pe frunte doua-trei linguri de hrean ras, invelite intr-o basma rosie (nu se stie de ce, dar e musai sa fie rosie!). Hreanul se tine 5-30 de minute pe frunte si la radacina nasului. Cei cu o piele foarte sensibila se vor unge in prealabil cu o alifie de galbenele si vor tine mai putin cataplasma, altfel pot aparea inflamatii serioase. In tratamentul gripei si al guturaiului, desfundarea nasului este foarte importanta,deoarece daca respiram normal, pe nas, sunt evitate complicatiile bronsice si pulmonare. Ca tratament rapid al sinuzitei, acest leac nu are echivalent, o cura de cinci zile, in care facem aceasta aplicatie de unu-doua ori pe zi, eliminand rapid aceasta afectiune.
– Bolile pulmonare grave se vindeca foarte bine daca pe langa tratamentul clasic, pe care este foarte necesar sa nu-l intrerupeti, mai folositi si urmatorul remediu: 12 oua, cu coaja cu tot (atentie sa fie spalate foarte bine!), se tin timp de 12 ore in suc natural de lamaie (trebuie sa le acopere), apoi se bat bine, se amesteca cu un kilogram de hrean curatat de coaja si dat pe razatoare, un litru de tuica naturala tare (palinca de prune), un kilogram de miere. Daca avem, adaugam si putin sirop din muguri de pin sau brad (se gasesc si la Plafar). Amestecul se tine la macerat intr-un borcan, vreme de noua zile, dupa care se strecoara prin tifon si se ia zilnic cate un paharel, dupa mesele principale. Este un tratament bun si pentru vindecarea sechelelor pneumoniei, precum si pentru tuberculoza pulmonara.
– Bronsita se trateaza eficient cu hrean si miere de albine. Peste trei lingurite de hrean ras se pun trei linguri de miere, dupa care se amesteca bine si se lasa un sfert de ora sa se intrepatrunda. Se administreaza tot acest amestec pe parcursul unei zile. Tratamentul dureaza minimum trei saptamani.Ceapa

Atunci cand cele mai puternice remedii, mai mult sau mai putin naturale, au dat gres, ceapa se poate dovedi un ajutor de nadejde. Ea drege gatul si plamanii, calmeaza tusea si elimina infectia ca prin farmec. Din nenumarate leacuri cu ceapa, am ales doar trei, pe care este bine sa le aveti la indemana in aceasta iarna, pentru urmatoarele afectiuni:
– Bronsita – O ceapa mai mare, taiata rondele, se fierbe cu un pahar de alcool rafinat pe foc foarte mic, pana cand spirtul se evapora complet, iar ceapa se ingalbeneste putin. Se adauga: un borcan de 400 ml de miere de albine, un pachet de unt si 250 g ulei de floarea-soarelui. Se fierb pana se obtine un siropputin legat. Se strecoara, iar ceapa se arunca. Se adauga 30-40 de picaturi de tinctura de propolis luat de la un magazin apicol, cand produsul s-a racit. Se iau trei lingurite pe zi (copiii) si trei linguri pe zi (adultii).
Rezultatele sunt excelente!
– Durerile de gat – Sase linguri de zahar caramelizat (ars in craticioara) se sting cu o cana de apa. Se fierb timp de zece minute, impreuna cu o ceapa mica (necuratata de coaja), o nuca in coaja (spalata si sparta), o lingurita de seminte de chimen si trei frunzulite de dafin. Dupa cele zece minute se ia de pe foc, se tine vasul acoperit pana la racirea lichidului, care se strecoara, se baga intr-o sticla si se tine la rece. Se iau o data pe zi cinci lingurite, intre mese, pana cand siropul se termina. La terminarea lui, a disparut si boala.
– Tusea – Un doctor batran din Piatra-Neamt, m-a invatat ca atunci cand tusea si bronsitele nu mai trec, trebuie baut un decoct de ceapa fierbinte. Se iau doua cepe intregi, cu tot cu coaja, de marime medie, se spala si se pun la fiert intr-o cana si jumatate de apa, timp de un sfert de ora. Se bea decoctul cat mai cald, indulcit sau nu, pe stomacul gol si fara alte adaosuri. Daca supravietuiti gustului acestui elixir, sigur ca vindecati. Se zice ca nu exista leac mai bun contra tusei si durerilor de gat si de piept, mai ales pentru copii.
– Febra – Reteta din muntii Apuseni: sosete cu ceapa. Se taie trei-patru cepe mijlocii, foarte marunt, apoi se baga in niste sosete de lana si se incalta. Deasupra, se mai pune o pereche de sosete, tot de lana, si se doarme cu ele pana dimineata. Picioarele raman calde pana ce febra scade, iar – fiind doua perechi de ciorapi – mirosul de ceapa nu se va simti.Ilie TudorFarmacia Naturii

Plantele aromate alunga bolile
Maghiranul
(Majorana hortensis)

In magazinele noastre, aceasta minunata planta se gaseste sub forma de condiment (se mai numeste si magheran sau majoran), dar puterea sa tamaduitoare deosebita o recomanda in primul rand ca iarba deleac. Atunci cand simtim ca ne da tarcoale raceala, vom bea trei-patru cani de ceai fierbinte de maghiran, preparat foarte simplu: la o ceasca de apa clocotita se pune o lingurita cu varf de planta maruntita (asa cum se afla in pungile in care se vinde in magazin); se lasa sa stea un sfert de ora – douazeci de minute, dupa care se filtreaza. Se bea fierbinte, indulcit cu una-doua lingurite de miere de albine.
Acest ceai baut fierbinte, cate o cana la jumatate de ora, creste temperatura corpului si ne face sa transpiram, eliminand astfel intens toxine. O explicatie pentru uimitoarea putere a acestui ceai de a opri racelile in faze incipiente este aceea ca produce o crestere brusca a temperaturii corpului (ca intr-un acces de febra, dar fara a da dureri de cap ori de muschi, ameteala). Or, este stiut ca anumite celule imunitare actioneaza cel mai eficient la temperaturi ale corpului situate in jurul a 38?C, aceasta fiind si explicatia faptului ca facem febra atunci cand suntem bolnavi. In plus, dozele repetate de maghiran, luate la intervale mici, produc o stare de relaxare musculara si de buna dispozitie, care sunt un adevarat elixir atunci cand vrem sa invingem boala.
Macesul
(Rosa Canina)

Vitamina C naturala este unul din cele mai eficiente si verificate remedii pentru a rezista la frig si pentru a invinge raceala. Macesele sunt de departe cea mai importanta sursa de vitamina C, dintre plantele cunoscute. O portie de o lingurita de macese pe zi, atunci cand suntem sanatosi si efectuam efort in limite normale, ori de doua-trei lingurite de pulbere de macese (Rosa Canina), atunci cand suntem bolnavi ori trebuie sa depunem eforturi mari in frig, sunt mult mai eficiente decat orice pastila vitaminizanta. Se recomanda macesele luate in aceasta doza in tratamentul gripei si guturaiului, ca adjuvant in infectiile bronsice si pulmonare, precum in orice boala care produce febra.
Busuiocul
(Ocimum basilicum)

Busuiocul trebuie administrat sub forma de ceai fierbinte cu miere. El revitalizeaza rapid organismul si ne invioreaza, ajutandu-ne, de asemenea, sa stopam procesul gripal, in orice faza a sa, dar mai ales in faza de debut. Se bea foarte cald, inghitind lent si lasandu-l sa alunece pe gat, abtinandu-ne sa mancam in timpul tratamentului. O doza de soc consta in sase-sapte cani cu infuzie de busuioc indulcit cu miere, baute la intervale de 15-30 de minute una de alta. Ceaiul se prepara prin punerea a una-doua tulpini florifere de busuioc la o cana de apa clocotita si lasarea la infuzat timp de 15 minute; daca apare febra, se adauga si una-doua lingurite de menta, la o cana de ceai.

SURSA:https://detoatepentrutotisimaimult.blog/