Remedii

Sirop de bătrân- suport pentru sistemul imunitar.Vezi cum se prepara si alte beneficii

În fiecare an, pe măsură ce se apropie iarna, îmi găsesc pacienții care mă întreabă în mod fiabil despre cele mai bune remedii pe bază de plante pe care să le folosesc în lunile de vreme rece. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le întâlnesc este „Ce preparate nutriționale pot folosi pentru a-mi menține familia puternică și sănătoasă pe tot parcursul sezonului de sniffle?”. Există o gamă largă de ierburi potrivite pentru abordarea obiectivelor specifice și generale de sănătate de iarnă, dar una dintre alegerile mele preferate, încercate și adevărate pentru sprijinul imunitar general este socul .

Și, deși există o mulțime de modalități de a vă bucura de beneficiile sănătoase ale socului, unul dintre cei mai iubiți este acel discontinuit medicament pe bază de plante, siropul de soc.

Beneficii de sirop de soc

Fructele, florile și scoarța plantei bătrâne ( Sambucus ) au fost mult timp apreciate de către ierburi din întreaga lume, iar studiile moderne au confirmat, de asemenea, capacitatea boabelor de a ajuta la menținerea unei funcționări normale și sănătoase a sistemului nostru imunitar *. Acest lucru face ca socul să fie un excelent aliat al plantelor pentru a promova reziliența în perioadele în care sistemele corpului nostru sunt deosebit de stresate (îmi vin în minte sărbătorile de iarnă!).

Deci, de ce sirop? Există câteva motive pentru care aceste fructe de padure, care pot fi preparate în multe feluri, sunt atât de des savurate sub formă de sirop. Un motiv este practicitatea. Majoritatea siropurilor tradiționale de soc sunt făcute cu o porție bună de miere brută, iar conținutul de zahăr (combinat cu durata de valabilitate legendară a mierii) acționează ca un conservant natural pentru fructele dvs. benefice.

Celălalt motiv pentru care mulți oameni aleg siropul de soc? Gustul! Aroma bătrânilor strălucește într-adevăr cu puțină îndulcire, motiv pentru care variațiile siropului de soc sunt folosite din motive pur plăcute, cum ar fi un topping pentru clătite, fulgi de ovăz sau deserturi.

De asemenea, multe rețete tradiționale de siropuri centrate pe sănătate includ alcool rezistent pentru a-și prelungi durata de valabilitate. Acest conservant adăugat vă poate permite să vă bucurați de sirop pe tot parcursul sezonului, dar mulți oameni apreciază, de asemenea, modul în care mierea sau alt îndulcitor ajută să mascheze aroma lichiorului.

Rețetă clasică de sirop de bătrân

Face aproximativ 3 căni de sirop fără alcool, 4 căni cu alcool.
Timp activ: 1 oră

Ingrediente 

Directii

 1. Combinați fructele de padure și ierburile cu apă rece în oală și aduceți la fierbere.
 2. Reduceți căldura și lăsați ierburile să fiarbă timp de 30 până la 40 de minute.
 3. Se ia de pe foc și se lasă să se absoarbă 1 oră.
 4. Strecurați fructele de pădure și ierburile folosind o pâlnie acoperită cu o pungă de brânză dublată  sau o pungă de muselină de bumbac nedipat și stoarceți lichidul (atenție, lichidul probabil va fi încă fierbinte!). Aruncați ierburile uzate în compost.
 5. Odată ce lichidul s-a răcit până la temperatura camerei, adăugați miere și amestecați pentru a încorpora.
 6. Dacă folosiți vodcă sau rachiu, adăugați aici și amestecați până se amestecă bine.
 7. Flacon în sticlă sterilizată.

Sfat pentru profesioniști:  această rețetă este ușor de înmulțit dacă doriți să faceți un lot mare pentru a fi păstrat sau oferit cadou ( borcanele de cămară din sticlă  și  sticlele de chihlimbar sunt alegeri excelente!). Familia mea se bucură de o linguriță sau două din acest sirop, chiar din frigider, aproape în fiecare zi

Sfaturi pentru realizarea siropului de bătrân

Înainte de a intra în realizarea rețetei clasice de sirop de soc de mai jos, există câteva întrebări frecvente pe care aș dori să le abordez:

 • Ar trebui să folosesc socuri proaspete sau uscate? Puteți folosi socuri proaspete sau uscate pentru prepararea siropului. Folosesc des uscat, deoarece acestea sunt de obicei mai ușor de găsit și depozitat pe tot parcursul anului. Dacă utilizați fructe de padure proaspete, utilizați de două ori cantitatea de fructe de padure uscate recomandată de rețeta dvs.
 • Ce face ca raftul de sirop de soc să fie stabil? Așa cum am discutat mai sus, siropurile care sunt stabile la raft, ceea ce înseamnă că sunt capabili să stea la temperatura camerei pentru o perioadă lungă de timp fără a se strica, necesită mai mult zahăr, alcool sau o combinație a celor două. Va trebui să adăugați ceva pentru a descuraja dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului. Pentru a face acest sirop mai potrivit pentru familie, rețeta mea folosește mai puțin zahăr și fără alcool și este destinată păstrării la frigider. Cu toate acestea, dacă doriți un sirop mai stabil la raft, puteți dubla mierea din rețeta noastră sau puteți adăuga alcool opțional.
 • Siropul de soc este sigur pentru bebeluși? Mierea acționează atât ca conservant natural, cât și ca îndulcitor (și are și alte proprietăți sănătoase), deci este alegerea mea preferată pentru siropurile mele din plante, dar nu este recomandată copiilor cu vârsta mai mică de un an . Acest lucru se datorează unei afecțiuni rare numite botulism infantil – sună înfricoșător și nu o vrei! Așadar, dacă intenționați să împărțiți siropul cu unul foarte mic, ar trebui să înlocuiți miere zaharul sau siropul de arțar și, din nou, să îl păstrați la frigider.
  • În ce ar trebui să-mi gătesc siropul de soc? Când vă pregătiți siropul, asigurați-vă că utilizați o tigaie din ceramică, sticlă sau altă tavă nereactivă, care nu va degaja. Tigaile cu acoperiri sintetice antiaderente eliberează unele lucruri urâte atunci când sunt încălzite, așa că evitați-le atunci când faceți sirop. Te-aș descuraja oricum să nu le ai în casă pentru a găti orice!
  • Ce fel de apă ar trebui să folosesc pentru a face sirop de soc? Amintiți-vă că produsul dvs. pe bază de plante este la fel de bun ca ingredientele cu care începeți și asta include apă. Apa pe care o includeți trebuie să fie distilată sau ar trebui să fie o apă de izvor bună sau apă purificată, în funcție de locul în care locuiți și la ce aveți acces.
  • Pot adăuga x, y sau z în siropul meu de soc? Cred că unul dintre lucrurile cu care începătorii se luptă adesea atunci când doar învață cum să facă produse din plante pentru casa lor este faptul că este prea rigid în modul în care fac lucrurile. Nu există o singură modalitate de a face sos de spaghete – fiecare bucătar are propria rețetă, fiecare cu propriile mici modificări ale acestui lucru sau a acelui lucru – și același principiu se aplică aici. Așadar, fii creativ cu siropurile tale! Puteți adăuga vanilie (îmi place o felie de fasole de vanilie în a mea), cardamomul are un gust foarte bun. . . doar dă-ți voie să te joci cu aroma. Toate aceste improvizații adaugă oricum un plus de bunătate!

  Raport apă-plante pentru prepararea siropului

  Câtă plantă-apă să folosiți atunci când faceți un sirop variază în funcție de o serie de factori, iar doi mari sunt tipul de plantă pe care o utilizați și obiectivul dvs. general. Când creez un sirop pentru a fi folosit în scopuri terapeutice, vreau doar să iau o linguriță sau cam așa o zi pentru a mă bucura de efecte, așa că îmi place să folosesc un raport de 1 până la 4 pentru a crea un decoct foarte puternic care să concentreze proprietățile din plante .

  IATĂ CÂTEVA LINII DIRECTOARE UȘOR DE REȚINUT PENTRU ELABORAREA SIROPULUI DE PLANTE:

 • Acum, când spun un raport de la 1 la 4, vorbesc despre utilizarea unei uncii de plante pentru fiecare patru uncii de apă în greutate .

  Acesta poate fi un punct de confuzie, dar de fapt are sens atunci când vă gândiți la asta și este important să luați în considerare la realizarea rețetelor. O uncie fluidă de apă cântărește, de asemenea, o uncie, astfel încât să puteți măsura pur și simplu volumul de apă (în videoclipul de aici, folosim patru căni sau 32 uncii de apă). Cu toate acestea, o uncie în volum a unei plante poate avea o greutate foarte diferită de același volum al unei alte plante, în funcție de densitatea materialului vegetal. În videoclip, folosim aproximativ două căni de soc uscat la patru căni de apă. Raportul de volum aici este de 2 până la 4 (sau 1 până la 2), dar fiecare uncie de bătrânii noștri uscați în volum cântăreșteaproximativ 1/2 uncie, deci raportul acestui sirop în greutate este de fapt de la 1 la 4. Și un sirop realizat cu un material vegetal pufos și ușor, cum ar fi mullein? Ei bine, aceeași greutate a plantelor va ocupa mult mai mult spațiu în comparație cu socul uscat, astfel încât măsurarea în greutate folosind un cântar de bucătărie va fi cu adevărat utilă pentru a obține o potență mai consistentă în siropurile dvs. de plante.

  Dacă găsiți o rețetă pentru sirop de soc care utilizează o uncie de soc pentru, să zicem, 16 uncii de apă, este, de asemenea, foarte bine – înseamnă doar că, după ce ați înăbușit, înmuiat și strecurat, va trebui să vă reduceți lichid în jumătate, fierbându-l pentru încă 20 până la 30 de minute. Cu toate acestea, această metodologie nu va funcționa pentru toate ierburile. De exemplu, dacă ați face un cimbru sau un sirop de osha folosind procesul de fierbere în doi pași, toată căldura ar distruge o mulțime de proprietăți terapeutice și uleiuri volatile minunate din acele plante. Pentru siropurile din această categorie, vă recomand să utilizați raportul din rețeta noastră de soc pentru a preveni degradarea plantelor din cauza gătitului excesiv.

error: Content is protected !!