retete

Negreasa cu glazura de galbenus(Chinezoaica),iti lasa gura apa

Prăjitură chinezoaică – un blat cu nucă și o glazură de gălbenuș de ou. Da, ați auzit bine. Glazura este gălbenuș de ou frecat cu zahăr, care se toarnă peste blatul nostru aproape copt. Nici nu vă imaginați ce gust incredibil de bun are această combinație, oarecum neobișnuită.

De ce îi spune prăjitură chinezoaică ? Cred că datorită culorii date de glazură, pentru ca va ieși gălbuie – galbenă, în funcție de ce fel de ouă veți folosi. Mai sunt și dungile din ciocolată, care se pun peste această glazură caldă, astfel se vor topi și vor crea efectul de litere chinezești.

Oricum ar fi, este o prăjitură atât de banală, dar prin simplitatea ei este de mare efect! Cred că ar da bine chiar și pe masa de sărbători, alături de alte prăjituri, de ce nu. Mai ales dacă nu aveți mult timp la dispoziție ori dacă nu vreți să petreceți mai mult de o oră în bucătărie – prăjitura asta e ceea ce trebuie! Iar odată făcută, sunt convinsă  că o veți reface, pentru că e tare bună.

Ingrediente

Pentru blat:

  • 200 grame unt
  • chinezoaica150 grame zahăr
  • 150 grame nucă măcinată eu am lăsat-o mai mare
  • 150 grame făină
  • 6 albușuri
  • 2 linguri cacao
  • esență de rom
  • linguriță praf de copt                                     

Pentru glazură:

    • 6 gălbenușuri

 


  • 150
     grame zahăr
  • esență de vanilie
  • ciocolată

Preparare

Preparare blat:

  • Prepararea blatului este tare simplă și începe cu untul, de preferat la temperatura camerei sau ușor mai molcuț (ca să lucrăm mai bine cu el), pe care-l mixăm câteva minute cu zahărul. Cât să se facă o pastă fină.
  • Adăugăm apoi pe rând, celelalte ingrediente, mai puțin albușurile și le amestecăm.
  • Separat, mixăm albușurile cu un praf de sare până se vor umfla bine și vor arăta ca o spumă. Spuma nu va fi tare ca bezeaua, întrucât nu am mixat albușurile cu zahăr, ci doar cu sare. Adăugăm această spumă de albușuri compoziției anterior făcute și amestecăm.
  • Turnăm compoziția într-o tavă (25×35) și coacem timp de 15-20 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

Preparare glazură:

  • Între timp, cât blatul se coace, vom mixa gălbenușurile cu zahărul până ce își măresc volumul și culoarea (cam 5 minute). Adăugăm esența și turnăm totul peste blat. Blatul trebuie să fie tare pe deasupra, glazura să stea, nu să se amestece cu blatul. Cam după 20 de minute ar trebui să fie în regulă de turnat această glazură.
  • Băgăm înapoi la cuptor încă un sfert de oră, până glazura se întărește și prinde o culoare frumoasă. Imediat cum am scos-o din cuptor, radem peste prăjitură ciocolată sau punem ornamente din ciocolată și lăsăm să se topească.
  • Lăsăm să se răcească bine și putem tăia și mânca.
error: Content is protected !!