Fără categorie, Remedii

POLENUL – Miracolul naturii pentru sistemul imunitar, respirator și cardiovascular

Polenul este recomandat să fie introdus în alimentația persoanelor obosite fizic și intelectual, persoanelor aflate în convalescență, viitoarelor mame, bătrânilor și copiilor. Unul dintre cele mai vechi suplimente alimentare, polenul are în compoziția sa proteine, întreaga gamă de aminoacizi, zahăr, minerale și vitamine, substanțe hormonale, grăsimi nesaturate (benefice oraganismului), acizi nucleici, arome și apă.

Datorită conținutului de vitamine, minerale și antioxidanți, polenul este asociat cu scăderea inflamației. Potrivit unui articol publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, polenul de albine poate inhiba activitatea enzimatică responsabilă pentru dezvoltarea proceselor inflamatorii în corp.

De asemenea, există cercetări care sugerează că un amestec de lăptișor de matcă și polen poate reduce simptomele sindromului premenstrual, cum ar fi starea de irascibilitate și luarea în greutate.

Benefiiile acestuia

  • Oferă energie şi combate anemia
  • Întăreşte sistemul imunitar şi previne răceala şi gripa
  • Echilibrează digestia
  • Tratează alergiile
  • Protejează aparatul respirator
  • Ajută sistemul cardiovascular

Cum se consumă polenul?

Fie ca este administrat sub forma de polen crud sau polen uscat, dr. Rawhi M. A. Abdalla recomandă consumul în doze diferite în funcție de categoria de vârstă. Astfel:
– adulții și adolescenții pot consuma 1-2 lingurițe de polen, echivalentul a aproximativ 25-30 g, dimineața pe stomacul gol;
– copiilor cu vârste între 7 și 16 ani le este recomandat un consum de 15 g de polen pe zi;
– cei cu vârste între 4 și 6 ani pot consuma 12 g de polen pe zi.

Polenul crud

Prin acțiunea de uscare a polenului, lactobacilii care ajută la purificarea, protejarea şi regenerarea florei intestinale sunt distruși. Din acest motiv, polenul crud este o alegere mai bună şi mult mai eficientă în tratarea afecțiunilor din sfera colonului și a tranzitului intestinal, iar calitatea lui în acest sens este incontestabilă.

Mergând cu comparația până la ele­mente microscopice, toate înclină balanța în favoarea polenului crud. Polenul crud conține o mare varietate de vitamine, enzime, microelemente care sunt dificil de găsit într-un alt produs natural.

Tratează tulburările intestinale

Conform unuia dintre cei mai renumiți cercetători Remy Chauvin, consumul de polen are acțiuni curative și la nivel intestinal, cu efect dublu: tratează constipația, iar pe de altă parte ameliorează și anumite cazuri de diaree acută, precum și alte infecții.
Cercetătorul atenționează însă că efectele vizibile se văd doar după o cură cu polen prelungită cu o doză zilnică corespunzătoare de 20-30 g.

Protejează sistemul respirator

Un alt beneficiu pe care polenul îl are asupra organismului este protejarea sistemului respirator. Acest lucru se datorează continutului mare de antioxidanți ce are un efect anti-inflamator pentru țesuturile plămânilor, prevenind apariția astmului.

Scade tensiunea

Polenul scade nivelul grăsimilor din sânge, îmbunătățind fluiditatea săngelui, reduce microhemoragiile, catifelează interiorul pereților arteriali, capilari și venoși, hrănește musculatura arterială și nervii cardiaci, având grijă de buna funcționare a inimii.

Remediu împotriva insomniilor şi depresiilor

Datorită conţinutului ridicat de neuro-nutrienţi, polenul produs de albine este considerat un remediu excelent împotriva oboselei, a depresiilor şi a tulburărilor de somn.